Nemocenská podle nových pravidel možná zvedne dovolené

Od Nového roku nebude stát nemocnému první tři dny pracovní neschopnosti vyplácet nemocenskou. Dlouhodobí absentéři nic nepoznají, slušní pracovníci možná častěji sáhnou po dovolené.

Již dnes řeší řada pracovníků svou léčbu formou prodloužených víkendů. Nemocenskou nahradí několika dny své zákonné dovolené. Je možné, že kromě chronických simulantů tak příští rok začnou postupovat všichni.

Dovolená však má sloužit k celkové regeneraci a odpočinku od pracovních starostí, a ne jen k léčbě zdravotních problémů.

Kromě pracovníků zneužívají pracovní neschopnosti i někteří zaměstnavatelé, kteří na ni cíleně posílají zaměstnance, pro něž zrovna nemají dostatek práce. Tomu by částečně měla zabránit novelizace platná do ledna 2009, která do systému výplaty náhrad za nemoc zapojí i zaměstnavatele.

Ti by měli zaměstnanci platit náhrady mzdy za prvních 14 dní pracovní neschopnosti, což pro ně bude dostatečná motivace, aby měli pracovníků na neschopence co nejméně. Hrozí ale opačný extrém, kdy by mohly některé firmy na své zaměstnance vyvíjet ohledně pracovních neschopností nepřiměřený nátlak.

-hp-
Zdroj: Novinky.cz - on-line magazín deníku PRÁVO & portálu Seznam.cz
Zobrazit přehled článků ze zdroje Novinky.cz