Nenechte kolegu, aby na vás kašlal

Udržet si v práci zdraví není vždy jednoduché. Když například kolegové okolo vás pokašlávají a smrkají, zdá se to být nemožné. Držte se proto následujících tipů, jak se nenakazit chřipkovými onemocněními, jejichž sezóna se blíží.

- Často si myjte ruce. Ruce byste si měli mýt vždy po použití toalety, před jídlem, po kašlání a také kdykoli jindy, máte-li pocit špinavých rukou. Užitečné je také mít u sebe lahvičku dezinfekčního roztoku na ruce, když nemáte přístup k umyvadlu.

- Udržujte čisté pracovní prostředí. Pravidelně otírejte svůj telefon, klávesnici počítače a další předměty, které používáte. I když jste jediným uživatelem těchto věcí, neznamená to, že na nich nežijí bakterie.

- Jezte vyváženou stravu, včetně snídaně. Řada lidí vynechává snídani. Je však dokázáno, že lidé, kteří snídají, jsou zdravější a lépe si udržují zdravou váhu.

- Vyhýbejte se nemocným kolegům. Kolegové mohou chodit do práce i přes nachlazení. V takovém případě se snažte vyhnout přímému kontaktu.

- Vypijte alespoň osm sklenic vody denně. Sycené nápoje nebo káva vám mohou pomáhat k udržení koncentrace, přispívají však také k dehydrataci. Měli byste proto pít také vodu. Mějte u sebe láhev vody, kterou budete pít v průběhu celého dne.

- Dělejte si pravidelné přestávky. Když se cítíte unavení nebo podráždění, vstaňte a na chvíli se projděte. Můžete také zkusit strečink u pracovního stolu. Přestávky vám pomohou cítit se lépe a být produktivnější.

- Využijte dovolenou. Lidé, kteří si nevybírají volno, jsou častěji nemocní. Dovolená je dobrý způsob odreagování od stresu, který přispívá k různým onemocněním.

- Nekuřte. Všichni víme, že kouření škodí zdraví. Kuřáci jsou také nemocní častěji než nekuřáci. Přestávky na kouření vás navíc okrádají o čas na práci, a tak toho uděláte méně. Nikotin je stimulant, který zvyšuje hladinu stresu v těle.

-kk-
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR