Nepodceňujte psychologickou kvalitu práce

Nevyhovující nebo špatně placená práce je pro naše duševní zdraví horší než žádná práce. Ukázala to alespoň australská studie, které se zúčastnilo více než 7000 lidí. Studii publikoval odborný britský časopis Occupational and Environmental Medicine.

Výzkum ukázal přímou spojitost mezi duševním zdravím a počtem nevyhovujících pracovních podmínek (nízká míra kontroly, náročnost a složitost, nejistota práce, nespravedlivé platové ohodnocení). Duševní zdraví nezaměstnaných bylo srovnatelné – a v mnoha případech lepší – než u zaměstnanců s nevyhovující prací. Největší propad svého duševního zdraví vykazovali respondenti s nejméně kvalitní prací.

Získání kvalitní práce po určité době nezaměstnanosti zlepšilo dle závěrů studie duševní zdraví respondentů v průměru o 3 body. Získání nekvalitní práce však bylo horší než zachování nezaměstnanosti – ztráta 5,6 bodu.

Autoři studie shrnují, že placená práce přináší výhody definované sociální role a účelu, přátelství či strukturovaného času. Práce s nízkou mírou kontroly, vysokými nároky a malými odměnami však není pro duševní zdraví prospěšná. Je proto na místě zvážit, zda a proč v ní setrvávat a raději hledat alternativy.

-kk-

Zdroj: The Irish Times - portál irského deníku The Irish Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Irish Times