Nepodléhejte stresu bez ohledu na dobu

Ať už pociťujete stres kvůli své práci, rodině, financím, osobnímu úspěchu nebo naplnění, může to vést k závažným fyzickým i psychickým problémům. Bojovat proti úzkosti pomáhá komunikace s přáteli, rodinou i profesionály spolu se zdravým životním stylem. Důležité je vědět, že nejste sami, kdo se cítí být stresovaní.

Článek shrnuje jednoduché tipy, jak se vyrovnat s každodenními starostmi především v dnešní obtížné době.

- Plánujte dopředu. Připravte si strategii, jak budete postupovat, pokud vás propustí nebo nebudete schopni splácet své účty. Vždy je lepší mít plán. I když nebude fungovat zcela dobře, dá vám větší pocit kontroly. Největší stres pramení z toho, když nemáme žádnou kontrolu.

- Mluvte s ostatními. Snažte se nebýt se svými obavami sami. Udržujte proto vztahy s okolím. Zůstaňte v kontaktu s rodinou, přáteli a dalšími lidmi, kteří vám mohou pomoci najít novou cestu. Vstupte do podpůrných skupin, například prostřednictvím internetu.

- Konfrontujte realitu. Ujistěte se, že znáte všechna fakta. Pochyby totiž většinou vznikají z neznalosti, špatné interpretace informací, fám apod. Může se tak stát, že se budete obávat zbytečně. Jděte proto ke zdroji a získejte informace, které potřebujete pro správná rozhodnutí.

- Dodržujte zdravý životní styl. Řada lidí utápí své starosti v jídle nebo nezdravém chování, jako je pití alkoholu nebo kouření. Často mají problémy se spánkem. Důležité je přitom spát dostatečně dlouho. Pravidelná strava a cvičení dokáže hodně při snižování stresu.

- Přemýšlejte o své situaci. Kromě mluvení s ostatními se také soustřeďte na své vnitřní pocity. Snažte se najít smysl v tom, jak se cítíte. Pokud se cítíte rozčílení, zoufalí, vylekaní nebo úzkostliví, ptejte se sami sebe, jak jste se do této situace dostali. Uvědomte si, nad čím jste ztratili kontrolu. Lépe pak pochopíte, co máte dělat v budoucnosti.

- Najděte víru. Studie potvrzují, že každodenní modlitba nebo meditace pomáhá snižovat stres.

- Vyhledejte profesionály. Pokud se vaše starosti týkají peněz, můžete využít pomoci finančních poradců. V případě pocitu zahlcení emocemi můžete kontaktovat psychologa nebo psychiatra, kteří vám pomohou překonat obtížné časy.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com