Nepodléhejte stresu

Stres nutí člověka přizpůsobovat se novým okolnostem a je pro jeho život velmi důležitý. Když však trvá příliš dlouho, lidský organismus se mu začne bránit. V dnešní době zvýšeného stresu navíc už není možné zbavovat se stresu například nárazovými tělesnými aktivitami a nervozita se hromadí – vzniká chronický stres. Situace bývá ještě horší při dlouhodobých finančních potížích nebo ztrátě zaměstnání.

Člověk může na dlouhodobý stres reagovat různě. Objevuje se nespavost, bolesti hlavy, nechutenství nebo bušení srdce. Mezi další symptomy patří vyčerpání, nerozhodnost a podrážděnost. Nelze také vyloučit, že dlouhodobý stres zvyšuje riziko vzniku rakoviny či ztráty imunity a bývá překážkou při snaze o početí dítěte.

Při zvládání stresu je důležitá osobní svoboda. Stresu nejčastěji podléhají ti, kteří se cítí jako kolečka ve složitém stoji bez možnosti ovlivnit jeho chod. Mnohdy nemohou rozhodovat ani o tom, kdy si odskočí na toaletu. Lépe se se stresem vypořádávají flegmatičtí, sebejistí a rozhodní jedinci. I ostatní však mohou stres zvládnout. Odborníci doporučují procházky lesem, odbourávání závisti, dobré stravování, dostatek spánku, komunikaci s lidmi, vyhledávání světla, relaxaci apod. Důležitou roli při odbourávání negativních vlivů stresu hraje i fyzická námaha.

-kk-

Zdroj: profesia.sk - slovenský portál s nabídkou zaměstnání a radami pro řízení kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje profesia.sk