Nepodléhejte tlaku, braňte se mu

Stres a tlak na pracovišti dokáže být tak intenzivní a zničující, že zaměstnanci potřebují znát nejlepší způsoby, jak se těmto faktorům bránit. Tlak na pracovišti má vzestupnou tendenci. Obchod je boj o zákazníka a pracovníci bývají mnohdy přetížení. Mohou se ovšem naučit, jak tlakové situace v práci zvládat.

Krokem číslo jedna je to, že si všechny věci, které vám způsobují stres a kdy se cítíte pod tlakem, sepíšete na papír. Pokud totiž lidé nechávají příčiny stresu jen ve své hlavě, cítí se pak celí ovládaní a přemožení. Když všechno sepíšete na papír, budete mít pocit určité perspektivy a možná i kontroly.

Příčiny mohou být různé a opravdu záleží na tom, co koho trápí a kdo je na co citlivý: nedostatek kariérního pokroku, konflikt s kolegy, špatné vztahy na pracovišti, malý plat.

Klíčem k tomu, abyste přestali mít strach z tlaku a ze stresu je to, že si musíte uvědomit, že má cenu trápit se jen věcmi, které můžete změnit. Pokud tedy nastane nějaký problém, první věc, kterou byste měli udělat, je zeptat se sami sebe: „Co mohu já sám v této chvíli udělat?“ Nezatěžujte se věcmi, které jsou mimo vaši kontrolu. Nikdy také neříkejte „nemám čas“ nebo „nemohu to udělat“. Místo toho si položte otázku, jaká věc za všech, které musíte udělat, je ta nejdůležitější.

Důležitou věcí pro to, abyste se uměli postavit tlaku a stresu, je správné řízení času. Měli byste si umět všechen čas zorganizovat tak, aby se vám do něho vešlo všechno, co si myslíte, že musíte udělat.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101