Nesedět. Chodit!

Stále více zaměstnanců tráví svůj pracovní den upoutáno u stolu, což vede k přibírání na váze a projevuje se také ve zvýšených zdravotních nákladech. Se zajímavým řešením tohoto problému přišel lékař James Levine z americké Mayo Clinic.

Na základě jeho výzkumu vyrobila společnost Details nastavitelnou pracovní stanici s chodícím pásem místo židle, tzv. Walkstation. Ta funguje na principu termogeneze, která není založena na cvičení, ale výdeji energie při každodenních aktivitách.

James Levine se domnívá, že zvýšená fyzická aktivita kancelářských zaměstnanců může zlepšit jejich zdraví, soustředění a produktivitu. Pomalá chůze při práci pomocí Walkstation zvýší objem vydané energie o100 kalorií za hodinu (při rychlosti chůze 1,6 km/h).

Prezident společnosti Details, která uvedla Walkstation do výroby, Bud Klipa vysvětluje, že zaměstnanci díky této ergonomické pomůcce ztrácejí kilogramy a vydávají více energie zejména odpoledne, kdy většina kancelářských pracovníků upadá do letargie.

Walkstation v praxi vyzkoušela například personální agentura SALO v Minneapolisu. Ředitel Craig Dexheimer potvrzuje, že tak celé pracoviště včetně klientů získalo nový přístup ke zdraví. Sám uvádí, že za půl roku zhubl o 25 liber (přibližně 11 kilogramů). S tím souvisejí i finanční výhody.

-kk-
Zdroj: Benefits Canada - kanadský portál o zaměstnaneckých výhodách
Zobrazit přehled článků ze zdroje Benefits Canada