Netrpíte stresorexií?

Moderní ženy jsou pyšné na to, že dokážou zvládat kariéru i rodinu a zároveň vypadat dobře. Na druhou stranu si však toto všechno začíná vybírat svou daň. Odborníci v této souvislosti hovoří o vzniku nové poruchy příjmu potravy, tzv. stresorexie. Ta nejvíc postihuje ženy mezi dvaceti a čtyřiceti lety, které nechtějí nebo nedokážou snižovat své pracovní vytížení. Vyčerpání, obavy a stres pak vedou ke špatným stravovacím návykům a dramatickému úbytku váhy.

Stresorexie se liší od více známé anorexie například tím, že anorektičky jsou mladší, mají emocionální problémy a přestávají jíst, aby si udržely kontrolu nad svými těly. Řada z nich má negativní pocity ohledně sebe sama, podceňuje se, zažívá extrémní strach z odmítnutí a získává na sebe pokřivený pohled.

Ženy, které trpí stresorexií, jsou naproti tomu starší, motivované a inteligentní, s vysokými očekáváními. Tato porucha začíná opomíjením obědů kvůli pracovnímu vytížení a může se rychle zhoršit. Ženy pak mají pocit, že jídlo je v jejich hektickém nasazení jedinou věcí, kterou mohou kontrolovat, chtějí-li být sexy, mít kariéru a zároveň být dobrými manželkami a matkami.

I když zatím neexistují statistiky a empirické důkazy rozšíření výskytu stresorexie, je tato porucha podle odborníků stále častější. Je kombinací deprese, úzkosti a anorektických symptomů. Ženy, které jí trpí, by měly začít hledáním příčin. Úbytek váhy může souviset s časovým vytížením, ale také přílišným stresem a strachem, který vede ke ztrátě chuti na jídlo.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association