Nezaměstnaní si budou moci legálně přivydělávat

Nezaměstnaní si v budoucnu budou moci přivydělat, aniž by ztratili nárok na podporu - to díky projektu Příležitostná registrovaná práce (PRP), jež se tento měsíc začne testovat na Znojemsku, Vyškovsku a Hodonínsku. Uchazeči o práci a firmy si budou moci nový systém vyzkoušet do konce února příštího roku. Pokud se osvědčí, bude rozšířen na celou republiku.

Projekt umožní uchazečům o zaměstnání evidovaným na úřadech práce v omezeném rozsahu pracovat a přivydělat si částku dosahující maximálně poloviny minimální mzdy, aniž by přišli o podporu v nezaměstnanosti.
Systém je zaměřen hlavně na nekvalifikované práce, což znamená například údržbu zeleně, pomoc při organizaci výstavy, úklidové práce a podobně. V žádném případě by si takto firmy neměly shánět zaměstnance natrvalo.
Projekt nemá být výhodný pouze pro nezaměstnané, ale i pro podnikatele: nabídne jim novou, flexibilní možnost získávat pracovní sílu. Mzda, kterou „nezaměstnaní pracovníci“ dostanou, je odvozena od ceny černé práce v regionech. Konkrétně se jedná o 50 korun čistého na hodinu. Stát na plat pracovníka přispěje dvaceti procenty. Kromě toho na státu zůstanou také odvody sociálního a zdravotního pojištění, protože zaměstnanec i nadále zůstává v evidenci úřadu práce. Veškerou administrativu budou mít na starosti úřady práce a provozovatel celého systému. Tím je společnost Sodexho Pass ČR, která minulý rok uspěla ve výběrovém řízení.

Na financování projektu se bude z velké části podílet Evropská unie. Z jejích prostředků bude hrazena nevětší část nákladů na vytvoření celého systému. Peníze EU přitom pomohou už s financováním pilotního testu. Příspěvek zaměstnavateli na odměnu uchazeče plyne z prostředků aktivní politiky zaměstnanosti.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info