Nižší daně pro ženy?

Dva přední američtí odborníci na ekonomii přišli s kontroverzní myšlenkou, že ženy by měly platit nižší daně z příjmu než muži, aby se zjednodušilo jejich zařazování do pracovního procesu a snížil rozdíl ve finančním hodnocení obou pohlaví. Jinými slovy považují za nejpraktičtější řešení pozitivní disriminaci žen.

Dvojí systém zdanění má podle Alberta Alesiny z Harvard University a Andrey Ichiny z Bologna University finanční i morální smysl. Nižší zdanění příjmů žen podle nich povede k tomu, že více žen začne pracovat a jako skupina zaplatí státu více peněz než dosud. Předpokládají, že ženy by platily „mužskou“ daň z příjmu přibližně do výše maximálně 80 procent.

Přesná výše daně pro ženy by měla záležet na genderových nerovnostech v každé zemi. Například v Itálii by odpovídala asi 68 procentům a v Norsku 91 procentům. Největšími zastánci tohoto systému budou podle Alesiny a Ichiny svobodné pracující ženy. Nezaměstnanní svobodní lidé zůstanou nestranní, ale svobodní pracující muži se postaví proti.

Výhodou daňového zvýhodnění žen by měla být i větší šance pro muže, aby zůstali více doma a mohli se lépe věnovat dětem. Děti se více seznámí s modelem pracující matky a ženy získají více možností a vlivu.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues