Nuda a vyhoření - vražedná kombinace

Každého začne jednoho dne práce nudit. Je to nepříjemný pocit, přesto však dokážeme pokračovat, i když pomaleji. Pokud však nuda zůstane bez povšimnutí, může zanechat dlouhodobé následky v podobě tzv. vyhoření (burnout). V takovém případě již stojíme před nákladným a potenciálně nebezpečným zásahem do našeho zdraví i kariéry. Vyhoření bývá označováno jako největší pracovní riziko 21. století.

Klasické projevy nudy jsou zřejmé. Zaměstnance přestane bavit to, co dělá. Cesta ráno do práce mu trvá dvakrát tak dlouho jako cesta večer z práce. V lepším případě jej nebaví jen určitá součást jeho práce, v horším případě daná práce jako celek. A právě druhý uvedený příklad vede přímou cestou k vyhoření.

Symptomy vyhoření zahrnují únavu, ztrátu morálky, absentismus, strach, zoufalství, nepřátelské projevy v práci i doma, častější zdravotní problémy i užívání alkoholu a drog. Nuda a vyhoření obvykle vznikají v prostředí, kdy zaměstnanec vykonává svou práci, aniž by využíval plnou kapacitu svého mozku a stačí mu polovina energie, kterou disponuje. Jednoduše má čas se nudit. Podobně je tomu i v případech, kdy zaměstnanec nemá žádnou možnost postupu nebo pracuje pod přílišným tlakem.

Zaručený ani okamžitý způsob, jak vyléčit nudu a následné vyhoření, bohužel neexistuje. Je proto třeba sázet na prevenci, zejména na individuální úrovni (každý u sebe). Když zjistíte, že vás vaše práce nudí, měli byste se obrátit na své nadřízené s žádostí o přeložení. Není-li přeložené možné, můžete se snažit o rozšíření svých odpovědností nebo se začít učit novým postupům a dovednostem. Změňte svou každodenní rutinu. Najděte si obohacující zájmy mimo zaměstnání.

Pomáhá také nahlížet na vaši práci jakožto součást širší mise zaměstnavatele. Jde o to pochopit, že nezáleží na tom, jak malou roli hrajete – vždy budete součástí organizace a to, co děláte, je důležité. Pokud neuspějete při žádném z těchto preventivních kroků, měli byste zvážit hledání jiného místa a nových výzev. Měli byste si však být jistí, že pouze neutíkáte před sebou a nudnými součástmi života, které budou vždy nevyhnutelné.

-kk-

Zdroj: Career Know-How - Server věnovaný praktickým tipům pro rozvoj kariéry.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Know-How