Nutnost komunikovat může v některých lidech vzbuzovat strach

Pokud dnes hledáte práci, nenajdete asi žádnou, která by neměla požadavek komunikativnosti. Komunikační schopnosti potřebujete v práci hned od začátku. Jenže někdo může právě z komunikace mít fobii.

Úzkostmi trpí hodně lidí – téměř každý člověk má z něčeho strach. Podstatný rozdíl je však v tom, zda se dokážete se svým strachem vyrovnat, nebo zda se vás v určitých situacích zmocní neovladatelná panika. Když cítíte ve společnosti jiných lidí velkou nervozitu a napětí, máte neovladatelný strach z kritiky a odmítnutí a obáváte se toho, co si o vás myslí druzí, vaše diagnóza pravděpodobně bude sociální fobie.

Člověk, který trpí sociální fobií to má v dnešním světě práce opravdu těžké. Dnešní pracovní svět je totiž plný firemní kultury úsměvů, flexibility, komunikačních zručností a asertivity. Křeče v břiše, třesení, strach – to jsou pocity člověka, který trpí sociální fobií a hrozí mu, že se dostane do situace, která v něm onu hrůzu vzbuzuje.

Člověk, který trpí nějakou fobií, se snaží vyhýbat situacím, které v něm vzbuzují strach. V práci to ale není tak jednoduché. Postižení často odsouvají problémy, situaci neřeší a trápí se, protože se cítí méněcenní. Někteří se snaží odbourat svou fobii tak, že naschvál vyhledávají situace, ze kterých mají strach.

Je velmi důležité, aby si každý, kdo trpí nějakou fobií, uvědomil, do jaké míry je to pro něho překážka v práci a v životě. Pokud má pocit, že strach nezvládá, měl by vyhledat odbornou pomoc. Fobie se dá léčit také léky.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk