O práci v zahraničí má zájem polovina mladých Evropanů

Pracovat v jiné evropské zemi chce nebo je ochotno 53 % mladých Evropanů, nejčastěji jim v tom však brání nedostatek financí. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Eurobarometr. Rozdíl mezi zájmem mladých lidí o práci v zahraničí a skutečnou mobilitou pracovních sil je podle něj velmi výrazný. Mimo svou domovskou zemi totiž momentálně žije méně než 3 % evropských pracujících.

Za studiem nebo odbornou přípravou do zahraničí vyjel pouze každý sedmý (14 %) mladý Evropan. 33 % procent z těch, kteří chtěli vyjet do zahraničí, si to nemohlo dovolit. Téměř dvě třetiny (63 %) z těch, kterým se to podařilo, se pak musely spoléhat na soukromé financování nebo úspory.

Mládež v pohybu

„Průzkum ukazuje, že mladí lidé by velmi rádi pracovali v zahraničí, což je pro Evropu dobrá zpráva. Mladí však bohužel stále čelí mnoha překážkám. Potřebujeme jim usnadnit možnost studia, odborné přípravy a práce v zahraničí a musíme zvýšit povědomí o finanční podpoře dostupné z programů EU, jako je Erasmus, které jim mohou dát příležitost poprvé zkusit žít mimo svou domovskou zemi. Dva z největších problémů, s nimiž se dnes potýkáme, jsou nezaměstnanost mládeže a nízký hospodářský růst - větší mobilita studentů a pracovníků přispěje k řešení těchto problémů,“ uvedla v tiskové zprávě na serveru EU evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

Průzkum byl proveden v kontextu strategie Evropské komise s názvem Mládež v pohybu, jejímž cílem je zlepšit vyhlídky mladých lidí na získání zaměstnání prostřednictvím podpory mobility ve vzdělávání a zlepšování kvality a správného nastavení vzdělávání a odborné přípravy.

-kk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa