Odstartovala kampaň Nekuřácká pracoviště

Ilustrační snímek

Nekuřácká pracoviště. Tak zní název nové kampaně Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA), která byla spuštěna u příležitosti Světového dne bez tabáku (31. května 2012). Cílem kampaně je podpořit evropské zaměstnavatele a zaměstnance při zavádění nekuřáckých pracovišť bez ohledu na to, jaký vnitrostátní předpis upravuje kouření v jednotlivých členských státech. V Evropské unii (EU) umírá v souvislosti s kouřením přes půl milionu lidí ročně a přibližně 79 000 z těchto úmrtí je spojeno se samotným tabákovým kouřem v prostředí.

Kampaň se snaží vyvrátit mýty o kouření na pracovištích. Připomíná například, že žádný ventilační systém nedokáže zcela odstranit kouř a vnitřní kuřácké prostory vždy znečišťují vzduch v nekuřáckých místnostech. Nepomáhá také umístění kuřáckých prostor ke dveřím, oknům nebo ventilacím budov, jelikož zde se tabákový kouř šíří díky průvanu. Kuřácké místnosti navíc vystavují kouři pracovníky úklidu.

EU-OSHA proto vydala informační letáky s doporučeními pro zaměstnavatele, zaměstnance-kuřáky a zaměstnance-nekuřáky. K dispozici na jejích webových stránkách jsou ve 24 jazycích. V češtině si je můžete stáhnout zde a v angličtině zde.

Podle doporučení Rady Evropské unie z roku 2009 by měly všechny země EU zavést právní předpisy k plné ochraně občanů před vystavením tabákovému kouři na uzavřených veřejných místech, pracovištích a ve veřejné dopravě do letošního roku. Úplný zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách byl zatím zaveden pouze v Belgii, v Irsku, na Kypru, v Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Maďarsku, Polsku, Řecku, na Slovensku, ve Spojeném království, Španělsku a Bulharsku.

-kk-

Zdroj: EU-OSHA - Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci
Zobrazit přehled článků ze zdroje EU-OSHA