Optimismu není nikdy dost

Přichází jaro a také ekonomická situace vykazuje známky zlepšení, takže je nejvyšší čas k optimismu nebo alespoň k pozitivnějšímu uvažování. Lidé s optimistickými postoji se navíc těší lepšímu zdraví díky silnějšímu imunitnímu systému. Optimismus není jen vrozenou výhodou hrstky vyvolených. Jak se tedy stát optimistou?

- Přehodnoťte „katastrofy“. Řada z nás se v poslední době setkala například s propouštěním a propadla strachu, že přijde o práci. I kdyby tomu tak bylo, současná práce není jedinou naší možností.

- Převezměte kontrolu. Pesimisté si myslí, že se jim špatné věci dějí proto, že zkrátka nemají předpoklady pro úspěch. Příčinou neúspěchu však mohou být i jiné věci, například ekonomická krize. Připusťte si, že existují věci, které jsou mimo vaši kontrolu.

- Věnujte pozornost tomu, co vám pomáhá k optimistickému uvažování. Když se cítíte dobře, snažte se pochopit, co vás k tomu přivedlo a přivede i v budoucnosti. Připomínejte si tyto pocity, když se vám jich nebude dostávat.

- Usilujte o skutečné rozhovory. I když je tzv. společenská konverzace dobrá pro udržování vztahů, skutečné hovory o něčem nám dávají větší pocit pohody a uspokojení. Ne vždy je prostor pro filozofickou konverzaci, popovídání si s blízkými však může hodně přidat na optimismu.

- Vnímejte pověstnou sklenici jako z poloviny plnou. Kultivování optimismu je o překračování starých způsobů uvažování a zavádění nových. Když se budete dívat na sklenici, která je naplněná do poloviny, proč ji nevnímat jako z poloviny plnou (nikoli poloprázdnou)?

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report