Podporujte v práci svůj mozek

Studie hladin IQ u zaměstnanců dokazují, že během dne stoupají a klesají v závislosti na různých faktorech a událostech. Myslíte si, že pracujete nejlépe, jak to jde? Článek nabízí šest rad, jak povzbudit vaše mentální zapojení.

- Nebuďte otroky technologií. Psychiatr Glenn Wilson z Londýnské univerzity prokázal ve více než 80 klinických testech, že zaměstnanci vyrušovaní telefonáty, e-maily a textovými zprávami trpí větším poklesem IQ než kuřáci marihuany. Průměrně takto přicházejí o 10 bodů svého IQ, což je ekvivalentní například ztrátě celé noci spánku. Výrazněji se to projevuje u mužů. Vyvarujte se proto neustálému kontrolování zpráv. Raději si naplánujte časový rozvrh s jasnými okny pro odpovídání na zprávy.

- Spěte osm hodin denně. Nedostatek spánku vede ke snížené produktivitě a většímu počtu chyb. Někdy jde i o tragické chyby s tragickými následky. Mozek přesně ví, kolik spánku potřebuje. Odborník na spánek ze Stanfordské univerzity William C. Dement se domnívá, že člověk by měl spát jednu hodinu za každé dvě hodiny, kdy je vzhůru, aby nedocházelo k hromadění spánkového dluhu. Doporučuje spát osm hodin denně.

- Nezapomínejte na vyživování mozku. Studie ze Švýcarska, Havaje a Bostonu podporují pozitivní účinky antioxidantů (vitamíny C, E a betakarotén) a vitamínů řady B na paměť a kognitivní chování. Pokud se chystáte na důležitou dopolední schůzku, dopřejte si snídani bohatou na proteiny, která pomůže zvýšit hladinu serotoninu ve vašem mozku a připravit vás do patřičné pohotovosti. Když se budete během dne cítit unavení, doplňte hladinu serotoninu uhlohydráty (ovoce, energetické tyčinky). Pijte hodně vody.

- Cvičte. Cvičení podporuje krevní oběh a chemické látky vyživující mozek, které zlepšují vaši kreativitu či schopnost reagovat rychle. Výzkumníci z Middlesex University zjistili, že lepších testů kreativity dosahují lidé již po 25 minutách aerobních cviků. Podobně i studie University of Illinois odhalila, že neaktivní jedinci dosáhli patnáctiprocentního zlepšení své paměti a schopnosti dělat více věcí najednou po absolvování programu chůze.

- Cvičte i mentálně. Je to stejně důležité jako fyzické aktivita. Využívejte svůj mozek ke studiu nových jazyků, rozvoji nových koníčků nebo debatám s přáteli. Podpoříte tak svůj krevní oběh a spojení nervových buněk v mozku. Studie z Washingtonské univerzity například potvrdila, že techniky memorování podporují mozek tak, aby v pozdějším věku snižoval ztrátu paměti.

- Myslete pozitivně. Desetiletí výzkumu neurologa Richarda Davidsona odhalilo skutečnost, že výběr specifických myšlenek a emocí může permanentně změnit fungování mozku. Emoce podle něho hrají důležitou roli v mentální angažovanosti člověka. Deset minut denně strávených příjemnými myšlenkami může váš život učinit pohotovějším a šťastnějším.

-kk-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com