Podzim ve znamení zvýšeného rizika výskytu ptačí chřipky

Největší pravděpodobnost výskytu ptačí chřipky pro Velkou Británii bude na podzim, protože se budou vracet migrující ptáci. Odborníci ale tvrdí, že nedostatek informací vytváří zbytečné znepokojení. Jedná se především o chorobu ptáků a v Evropě zatím nebyl případ přenosu na člověka. Pokud pracujete například v drůbežářském průmyslu, bude třeba zvýšené opatrnosti, přesto si odborníci myslí, že média situaci zveličují a v současné době považují za největšího nepřítele zaměstnavatele paniku.

Ben Willmottt, poradce institutu CIPD se obává, že klima nejistoty vytváří nezdravou atmosféru. Podle něj je riziko pandemie momentálně velmi malé. Je třeba, aby lidé chápali rozdíl mezi sezónní chřipkou, ptačí chřipkou a pandemií a aby zaměstnavatelé měli plán pro případ krize.

V případě, že se objeví přenos ptačí chřipky na člověka, bude to okamžitě hlavním tématem v médiích a lidé budou chtít nárazově co nejvíce informací. Také se budou zajímat o to, jak velkému riziku nákazy jsou vystavováni ve spojení s výkonem zaměstnání.

Firmy se mohou připravit:

- jasnou komunikací případné hrozby,

- přednesením přípravných plánů pro případ pandemie,

- přípravou organizace na fungování s minimem zaměstnanců,

- zvážením maximalizaci výkonu práce z domova,

- přípravou na omezení osobního kontaktu mezi zaměstnanci,

- identifikací klíčových pozic, které musí fungovat a osob, které jsou schopny zastat více než jednu pozic,i

- plánem na snížení osobního kontaktu se zákazníky.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management