Pozor na dojíždění

Dojíždění do práce zabírá mnoho lidem mnoho času. Pokud nestráví část dne bez možnosti hnutí v dopravní zácpě, čeká je ještě značná pravděpodobnost, že se budou mačkat v autobusu nebo vlaku plném divných lidí a ještě divnějších vůní. Když potom dorazí domů, mají chuť spíše na panáka vodky než předčítání knížek dětem nebo přípravu večeře pro přátele. Existuje dokonce studie, která dospěla k závěru, že tito lidé prožívají větší stres než váleční piloti letící do bitvy nebo policisté čelící rozvášněnému davu.

Mezi Evropany dojíždějí do práce nejčastěji Britové. List The Guardian jim proto předložil deset rad, jak se k dojíždění postavit.

- Dojíždění není dobré pro vše zdraví. Pokud skutečně nemusíte, nedojíždějte.

- Pokud věci nejdou podle plánu, dojíždějící čelí obrovskému tlaku. Snažte se proto zachovat klid, i když odjezd vašeho vlaku zrušili tento týden již potřetí.

- Čím déle dojíždíte, tím více podléháte stresu. Pokud si to tedy vaše práce skutečně žádá, přestěhujte se.

- Udělejte cokoli, abyste získali místo k sezení a případně i jedno vedlejší k odložení zavazadla. Získáte tak okolo sebe dostatečný prostor, abyste nepodléhali přílišné stresové zátěži.

- Při dojíždění se vlivem stresu můžete dostat do lehce hypnotického stavu amnézie. Potom je poměrně složité začít se s příchodem do zaměstnání soustředit na příslušnou pracovní činnost. Dopřejte si proto potřebný čas na zotavenou a koncentraci.

- Najděte si zaměstnavatele s vlastním plánem pro cestování zaměstnanců. Hledejte flexibilní pracovní dobu nebo možnost práce z domova.

- Dobře sledujte budík. Když neodejdete z domu tak časně, jak potřebujete, můžete za to tvrdě zaplatit. Při dobíhání dopravního prostředku dochází k nehodám. Kromě toho můžete přijít o důležité schůzky a obchody.

- Lidé, kteří brzy vstávají mohou v průběhu dne podřimovat. Problém nastává ve chvíli, kdy vaše firma není vybavena relaxační místností. Pokud ano, využívejte ji.

- Při dojíždění se většinou člověk příliš nenadýchá čerstvého vzduchu. Pokud tedy máte po cestě do práce možnost projít parkem, jděte tam.

- Někdo preferuje dojíždění v relativním klidu svého automobilu. Odpolední cesta domů vlakem má však také své výhody, například občerstvení. Necpěte se bagetami a dejte si raději drink.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian