Práce v kanceláři - nenechte své tělo trpět více než je nezbytně nutné

Pokud trávíte převážnou část své pracovní doby v kanceláři, pak nejspíše víte o námaze, kterou opakované pohyby za stolem způsobují. Jde o jiný druh námahy, než kterou zažívají těžce fyzicky pracující - těžko vám ji uvěří například zedník, pokud mu o tom budete vyprávět - o bolesti zad, svalových křečích, znecitlivění nebo brnění rukou, oteklých loktech... to pozná jen člověk, který sedí osm hodin denně (nebo i více) za stolem.
Přidejme pracovní stres či špatnou techniku psaní na počítačové klávesnici a všechny tyto problémy mohou lehce vyústit ve vážný zdravotní problém.

Existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste se těmto problémům vyhnuli, nebo je zmírnili:

- Dobře si nastavte svou kancelářskou židli - nejen každé ráno, ale i v průběhu dne - podle toho, v jaké poloze se vám momentálně nejlépe sedí. Vaše záda by měla mít co největší oporu, nesmíte se hrbit, neměli byste sedět příliš nízko ani příliš vysoko. Snažte se příliš neopírat lokty o stůl (zvláště ne s podepřenou bradou) - škodí jim to.

- Minimalizujte užívání myši a naopak se snažte maximálně využít možností klávesových zkratek.

- Správně nastavte polohu monitoru: jeho vrchol vy neměl být výše než vaše obočí, vzdálenost obrazovky od obličeje by měla činit 50 - 60 cm.

- Dávejte si pauzy - nejlépe každou hodinu vstaňte a alespoň se trochu protáhněte, vaše tělo to rozhodně ocení.

-ds-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com