Pracujete, nebo jste na dovolené?

Existuje celá řada důvodů, proč se někteří zaměstnanci cítí nuceni vzdát svého volna, nebo během něj opakovaně kontaktovat pracoviště. Někteří se obávají, že když jsou pryč a věci běží hladce, bude se zdát, že nejsou potřební. Jiné trápí, že firma nebude řádně vedena a klíčové projekty se rozpadnou.

V roce 2007 zůstalo během své dovolené ve styku s pracovištěm 20 % oslovených pracovníků. Práce je důležitá a bývá náročná, když si ji ale budete brát s sebou i na dovolenou, počítejte s tím, že se stresu nezbavíte. 

Zkuste zvážit následující tipy: 

- Zanechte kolegům důležité informace. Pokud jim necháte rady, které pomohou odpovídat na otázky, které přijdou a udrží díky tomu věci v pohybu, bude méně pravděpodobné, že vás budou kontaktovat. 

- Když už musíte pracovat, udejte pravidla. Vy určete limity a hranice pro sebe i kolegy. Nenechte se pracovními aktivitami vyrušovat a raději určete každý den určitou dobu, kdy se budete práci věnovat. Namísto, aby vám volali, sdělte jim, kdy se ozvete vy. 

- Pozor na velké akce. Plánujte dovolenou tak, abyste se vyhnuli větším akcím a mohli si tak volno lépe užít. 

- Když jste svým pánem. Pokud pracujete na sebe, snažte se rekreovat v nejméně rušnou dobu, kterou zjistíte porovnáním odbytu minulého období. I tak ale dejte vědět klíčovým zákazníkům.   

Podle průzkumů trvá až tři dny, než dokážete na dovolené skutečně zrelaxovat. Delší volno (týden a více) má lepší regenerační efekt než kratší rekreace.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder