Překonáním stereotypu podporujete kreativitu

„Dovolená skončila, zpátky do práce.“ – tento zaběhaný způsob myšlení, který je jakousi kulturní hypnózou, může způsobovat, že nevykazujeme dostatečně kreativní myšlení a vidíme věci šedivě. Takové uvažování však působí negativně na naše okolí. Článek přináší několik rad, jak v průběhu jednoho týdne svoji mysl osvěžit a vyhnout se rutině. Cestujte do práce jinak – nemusíte absolvovat dlouhé objížďky, stačí změnit dopravní prostředek. Jezdíte-li zpravidla autem, zkuste jednou využít autobusu, vlaku nebo jděte kousek cesty pěšky.

Zvyšte svůj „kvocient všímavosti“ – na patnáct minut až půl hodiny zbystřete svoje smysly a pozorujte. Pokud například využíváte veřejné dopravy, přestaňte číst noviny a začněte si všímat pasažérů kolem sebe. Můžete si také udělat krátkou procházku kolem domu či bloku – vaším úkolem bude zaznamenat nejméně pět věcí, kterých jste si nikdy předtím nevšimli. Změňte něco na vzhledu místa kde pracujte. Není nutno stěhovat nábytek, stačí přidat maličkost – novou fotografii, obrázek, kalendář. Co zkusit malou vázu s květinami?

Můžete také změnit vzkaz na svém záznamníku. Jednou za hodinu v předem určeném dni pokládejte sami sobě otázky podporující kreativitu a nové nápady, hledejte v nich nové možnosti a jiný úhel pohledu, změnu přístupu k činnostem, které děláte automaticky. Nosíte obvykle neutrální barvy? Zkuste si pro dnešek vzít pestrou kravatu nebo šátek. Pokud máte rádi výrazné barvy, zvolte naopak něco neutrálnějšího. Malé změny v denní rutině mohou být velkou inspirací pro vaše myšlení.
Zdroj: Ivy Sea Online - portál americké poradenské společnosti Ivy Sea Inc.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ivy Sea Online