Přestávka na cvičení

Řada zaměstnanců se vrací z polední přestávky ve větším stresu, než když odcházela. Přestávka pro mnohé znamená neustálý pohled na hodinky, aby se stačili včas vrátit ke své práci. Současný trend směrem k flexibilnějšímu uspořádání pracovní doby a rostoucí závažnost problému obezity však začínají vést zaměstnavatele k novým opatřením. V rámci přestávek začínají například britští zaměstnavatelé podporovat své zaměstnance v navštěvování tělocvičen a fitness center, kde si mohou fyzicky i psychicky odpočinout.

Zaměstnanci tak získávají možnost jít si v poledne zacvičit a vrátit se do práce zbaveni stresu. Neměli by však být striktně limitování časovým vymezením přestávky, protože ne vždy se podaří splnit krátký časový limit, i když je tělocvična hned vedle firmy. Může se stát, že zaměstnanec bude muset čekat na přidělení skříňky nebo přijde zrovna ve chvíli, kdy se na recepci bude řešit závažný problém. Namísto relaxace při cvičení pak stráví přidělený čas vymýšlením časově úsporných možností sprchování a návratu do kanceláře. Přestávky na cvičení evidentně mohou zlepšovat náladu a produktivitu zaměstnanců, nepomohou však těm, kteří při nich nebudou moci relaxovat a užít si je.

V posledních letech jsme svědky toho, jak se firmy více snaží podporovat spokojenost zaměstnanců. Britská společnost edesings.co.uk, která se zabývá e-mailovým marketingem například pořádá pro zaměstnance každotýdenní hodinu jógy. Ředitelka Louis Halpern vysvětluje: „Pracujeme ve velice stresujícím prostředí a potřebujeme dělat něco, co nám od stresu pomůže. Cvičení vrací energii a je výborným nástrojem budování týmu. Zaměstnanci se cítí být sobě blíž.“

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian