Přestávky v práci - buďte kreativní

Kdo by si to nepřál – být neustále plný energie, motivace a optimismu, jako po dovolené. Nebo alespoň jako po vydatném spánku. Pro mnoho z nás je to jen zbožné přání. Kreativita a výkonnost se však nedá vynutit a jejím zdrojem je u mnoha lidí právě dostatečné zotavení organismu. Výhodnou investicí jsou přestávky v práci, navíc jich bývá poměrně dost.

Zejména manažeři se musí často potýkat se syndromy a stereotypy, které jim kdesi v paměti uvízly. Je to především potřeba neustále podávat vysoké výkony. Tomu lze čelit například tím, že si člověk dopřeje změnu a přejde od jedné činnosti ke druhé. Účinné je také střídání náročných a méně náročných činností nebo přestávek. Využít se dá i tzv. „zabitý čas“, například čekání na tramvaj nebo metro nabízí velmi dobrý prostor k uspořádání myšlenek.

Člověk také často dělá tu chybu, že si dopřeje pauzu až po velmi dlouhém období hektické činnosti, ovšem nedokáže si tuto pauzu správně užít a vlastně neumí odpočívat. Proto bychom si měli zvyknout na jakousi pravidelnost – odpočívat častěji, ale kratší dobu. Není od věci naučit se i správně dýchat – při přestávce zavřít oči a zhluboka nadechovat a vydechovat, nejlépe u otevřeného okna nebo na čerstvém vzduchu.
Zdroj: Zeit zu Leben - německý magazín o osobním rozvoji, řízení, kariéry a psychologii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Zeit zu Leben