Při obchodních schůzkách je důležitá i etiketa kouření

„Kouření škodí zdraví“ a podobná na zdraví orientovaná varování jsou na každé krabičce cigaret. Z hlediska etikety by mohlo přibýt ještě jedno upozornění: „Nekuřáci to mají ve společnosti jednodušší“.

Míst, kde se nesmí kouřit, je stále více. Někde to zakazuje zaměstnavatel, jinde přímo zákon. Někde kouření sice zakázané není, ale je společensky nevhodné. Kde a kdy si zapálíme cigaretu, prozradí ostatním o našem slušném chování víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Že jde o nekuřácké prostředí, se pozná podle toho, že hostitel nepřipravil popelníky. Společensky správným řešením je, že vydržíme bez cigarety.

Při formálních setkáních je nevhodné kouřit, aniž bychom předtím požádali ostatní o souhlas. Když usoudíte, že pro někoho by vaše kouření bylo opravdu nepříjemné, raději se ani neptejte a cigaretu si zapalte až po schůzce.

Řešením není odchod od stolu, to je společensky nevhodné. Když jste získali souhlas zapálit si, měli byste znát další pravidla. Šanci máte kouřit jen do té doby, než se začne podávat jídlo. Druhou příležitost mají kuřáci při kávě.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline