Proč někteří lidé nezvládají úspěch

To, jak lidé vnímají své schopnosti na pracovišti, ovlivňuje jejich reakci na úspěch. Vyplývá to z výzkumu sociálního psychologa Jasona Plakse z University of Toronto a vědecké pracovnice Kristin Stecherové z University of Washington. Zjistili totiž, že zaměstnanci, kteří berou své schopnosti jako pevně dané, mají větší tendenci propadnout úzkosti a dezorientaci, když zažijí dramatický úspěch. Jejich následná výkonnost pak ve srovnání s těmi, kteří vidí své schopnosti jako proměnlivé, klesá.

„Lidé chtějí cítit, že dokážou předvídat a kontrolovat své výsledky. Když tedy jejich výkonnost nesplní tato očekávání, může je to ochromit, přestože dosažené výsledky jsou lepší, než očekávali,“ říká Plaks.

Výzkum probíhal tak, že respondenti nejprve obdrželi dotazník, který je rozdělil na dvě skupiny podle toho, zda považují své schopnosti za pevně dané, nebo vidí možnost změn. Pak dostali tři verze dalšího dotazníku, který jim byl prezentován jako test inteligence. Po prvním testu dostali všichni účastníci rady, jak zlepšit své skóre. Po druhém testu vybrali výzkumníci náhodně účastníky, kterým sdělili, že dosáhli lepších, stejných nebo horších výsledků.

Účastníci, kteří věřili, že se v druhém testu zlepšili a zároveň považovali své schopnosti za pevně dané, propadli úzkosti a ve třetím testu podali horší výsledky než druhá skupina. Mezi účastníky, kteří si mysleli, že v druhém testu dosáhli horších výsledků, to však byli ti, kteří považovali své schopnosti za proměnlivé, kteří propadli úzkosti a ve třetím testu dopadli hůře.

Plaks vysvětluje, že když lidé pochopí, jak vnímají své schopnosti, mohou si uvědomit výhody i nevýhody obou perspektiv. Oba přístupy ke vnímání vlastních schopností jsou vysoce intuitivní, takže se dají dobře učit. Když tedy dokážeme zaměstnance přimět, aby změnili předpoklady o svých schopnostech, mohou zlepšit svou výkonnost, což je dobrá zpráva pro manažery, jejichž úkolem je rozvinout plný potenciál zaměstnanců.

-kk-
Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily