První stát USA uzákonil placenou nemocenskou

Jako první stát USA schválil Connecticut v červnu letošního roku zákon, který ukládá zaměstnavatelům v sektoru služeb povinnost platit zaměstnancům nemocenskou. Zákon by měl začít platit od roku 2012 a bude se týkat všech zaměstnavatelů ve službách s více než 50 zaměstnanci. Zaměstnanci těchto firem získají nárok na hodinu placené nemocenské za každých 40 odpracovaných hodin. Podmínkou je, aby v uplynulém čtvrtletí odpracovali alespoň 10 hodin týdně.

Demokratický guvernér Dannel Malloy komentoval schválení zákona s tím, že jde o dobrou veřejnou politiku, zejména pro veřejné zdraví. „Proč byste měli chtít jíst jídlo připravené nemocným kuchařem? Nebo nechat vaše děti na starost nemocnému pečovateli? Jednoduchá odpověď zní – neměli byste. A nyní již nebudete muset,“ napsal Malloy v tiskovém prohlášení.

Ne všichni však považují tento zákon za historický moment. Zástupci Connecticut Business and Industry Association například oponují s tím, že zákon výrazně zatíží místní ekonomiku a podnikatelskou komunitu. Taktéž republikánští představitelé hovoří o zátěži a předpovídají, že zákon donutí zaměstnavatele k propouštění, aby nezaměstnávali více než 50 lidí, a zákon se jich tudíž netýkal.

Podobný zákon zavedla již některá americká města. Prvním bylo San Francisco v roce 2006. V roce 2008 následovaly Washington a Milwaukee. Na úrovni celých států pak byly předloženy návrhy podobného zákona v Kalifornii a Massachusetts.

Guvernér Dannel Malloy věří, že Connecticut inspiruje i další státy. Jde totiž o jednu z nejožehavějších otázek veřejného zdraví. Zhruba 40 milionů amerických pracujících nemá nárok na žádnou placenou nemocenskou.

-kk-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com