Pryč s vánočními stresy!

Stojíte ve frontě v několikátém obchodním domě, kde kupujete dárky na poslední chvíli, ještě unavení z předchozí noci z firemního vánočního večírku a hrozíte se nadcházejícího příjezdu příbuzných, když vás napadne: Kam zmizelo všechno sváteční potěšení a zábava? Pro stále větší počet lidí je tohle období přesně takové, roste seznam věcí, co musí udělat a stupeň stresu stoupá k rekordním výškám. Ale podle odborníků to takhle být nemusí. Zvykli jsme si myslet: Tohle jsou Vánoce, předpokládá se, že budu veselý, tak co je sakra se mnou? To je však stresující samo o sobě. Podle doktora psychiatrie Gaila Saltze je klíčem, jak si užít svátky, zvláště pro ženy, začít očekávat trochu méně.

Snižte přiměřeně svá očekávání, pozastavte se a přemýšlejte, co je o svátcích opravdu důležité. Není důležité upéct padesát druhů vánočního cukroví, je důležité být jako rodina spolu a užívat se navzájem. Doktor psychologie James Maddux má několik návrhů, jak odlehčit vánoční břímě:
- Sestavte si seznam věcí, které je skutečně důležité udělat. Porovnejte ho s tím, jaké úkoly jste dokončili loni. Přemýšlejte, jak jste si vedli loni a co můžete letos udělat lépe.
- Buďte trochu méně dávající. Objevte kreativní způsoby, jak zkrátit nekonečný seznam dárků. Rodina se může dohodnout, že omezí dárky pro dospělé a bude dávat dárky jen dětem. Nebo si mohou tahat jména, komu dají dárek apod. Mnoha členům rodiny se uleví.
- Surfujte. Internet je velmi pohodlný a nestresující způsob nakupování. Můžete nakupovat kdykoli a dárky k vám samy přijdou.
- Flámujte méně horlivě. Firemní večírky, vaječný koňak u sousedů, pozvání se o svátcích jen hrnou. Nechejte si méně důležité události letos ujít, odmítněte pozvání s díky. Pamatujte, že pití a přejídání přispívají k pocitu viny a ke stresu.
- Široce se usmívejte a vydržte. Žádná rodina není dokonalá, všude je něco. Vyhněte se těm, se kterými nevycházíte, usmívejte se, jednou do roka to přežijete.

-ba-
Zdroj: Yahoo Health - Vše o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Yahoo Health