Regionální operační programy schváleny

Evropská komise schválila finální verze všech sedmi regionálních operačních programů ČR. Do konce listopadu bylo sice ještě možné podávat námitky, jakákoli změna je však podle informací ČTK již nepravděpodobná.

Regionální operační programy (ROP) jsou určeny krajům a subjektům působícím v jednotlivých krajích k čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. Mají přispět k vyváženému ekonomickému rozvoji České republiky. Jedná se o následující programy:

- ROP NUTS II Severozápad (Karlovarský kraj, Ústecký kraj)

- ROP NUTS II Severovýchod (Liberecký kraj, Pardubický kraj, Královehradecký kraj)

- ROP NUTS II Střední Čechy (Středočeský kraj)

- ROP NUTS II Jihozápad (Jihočeský kraj, Plzeňský kraj)

- ROP NUTS II Jihovýchod (Jihomoravský kraj, kraj Vysočina)

- ROP NUTS II Moravskoslezsko (Moravskoslezský kraj)

- ROP NUTS II Střední Morava (Olomoucký kraj, Zlínský kraj)

Celkem si tyto programy rozdělí 4,66 miliard eur. Města a obce takto získají další prostředky pro rozvoj podnikatelských schopností svých obyvatel včetně například rekvalifikačních kurzů. Dále se zaměří na rekonstrukci, modernizaci a výstavbu silnic II. a III. třídy, rozvoj další infrastruktury, rozvoj a obnovu měst, cestovní ruch a integrovaný rozvoj regionu.

Programy by měly být podepsány v Praze 13. prosince 2007. Pak mohou regionální rady v regionech soudržnosti, které vyhlásily či dokonce ukončily první výzvy, uzavírat smlouvy s vybranými žadateli na realizaci projektů.

-kk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz