Relaxace, cvičení a spánek - 3 cesty ke kreativitě

Pokud vás vyčerpává bdění do pozdních hodin a ráno nejste schopni začít dobře fungovat, vězte, že nejlepší myšlenky vycházejí ze zdravého a odpočatého mozku. I když je vědecký výzkum v této oblasti stále na začátku, ukazuje se, že existují specifická propojení mezi zdravím a kreativitou, přičemž zásadní vliv na kreativitu má stres, spánek a tělesná zdatnost. Zaměstnanci, kteří pracují příliš mnoho hodin, pak nemohou podávat nejlepší výkony.

- Stres zabíjí mozkové buňky. Vedlejším efektem dlouhodobého a zvýšeného stresu jsou problémy s pamětí nebo dokonce deprese. Snažte se proto podnikat preventivní kroky, jako je cvičení nebo soustředění vždy na konkrétní úkol, který máte před sebou. Abyste si uchovali kreativitu, věnujte se rodině a koníčkům. Najděte si prostor jen na to, abyste nechali své myšlenky plynout.

- Cvičení přinese nové myšlenky a posilu. Fyzická aktivita posiluje minimálně z krátkodobého hlediska, protože snižuje stres, zrychluje krevní oběh a pomáhá k vylučování endorfinů – nervových přenašečů, které potlačují bolest a dávají tělu pocit přirozené síly. Jak cvičení ovlivňuje mozek a kreativitu dlouhodobě, není zatím přesně známo. Studie však spojují cvičení s růstem mozkových buněk.

- Spánek přináší odpovědi. To, že nedostatek spánku ochromuje výkonnost a rozhodování, není nic nového. Objevují se i studie, které dokládají pozitivní vliv spánku na kreativitu. Často se totiž stává, že se ráno probudíme s odpovědí na otázku, kterou jsme večer nemohli najít. Nedostatek spánku snižuje výkonnost mozku a ovlivňuje náladu, paměť a schopnost soustředit se.

-kk-
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com