Sebevražd v Japonsku přibývá

Počet Japonců, kteří spáchali sebevraždu kvůli přepracování a stresu, se v posledních pěti letech zdvojnásobil. Vyplývá to z aktuální zprávy japonského ministerstva zdravotnictví. Ta uvádí, že zatímco v roce 2003 oficiálně ukončilo svůj život kvůli pracovním problémům 40 lidí, loni to bylo 81. Rekordní počet 268 lidí pak skončil s oficiálně uznanou psychickou chorobou v důsledku pracovního stresu.

Nejvíce náchylní k pracovnímu stresu jsou podle této zprávy zaměstnanci mezi 30 a 40 lety, protože více firem zavedlo systém platů na základě výkonnosti. Většina oficiálně uznaných sebevražd kvůli práci se týkala zaměstnanců, kteří pracovali 80 až 100 hodin přesčas měsíčně. Asi 10 procent pracovalo přesčas dokonce 160 hodin měsíčně, což odpovídá pěti hodinám denně.

Loňských oficiálních 81 sebevražd ze statistiky ministerstva zdravotnictví však představuje pouhý zlomek skutečného počtu. Poslední vládní statistiky z roku 2006 hovoří o 32 155 sebevraždách. Vláda se již snaží zavádět preventivní programy na pomoc zaměstnancům trpícím depresí a dalšími psychickými problémy.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association