Šikana se nevyhýbá ani HR

Když vás kolega šikanuje, je to velmi nepříjemná zkušenost, zvlášť pokud jste jedním z lidí, kteří mají tuto problematiku řešit. Šikana se totiž nevyhýbá ani oddělením HR. Taková oběť je pak ještě více izolována než jiné. Často si myslí, že by měli problém sami vyřešit, protože se už nemají kam obrátit.

Respondenti jistého průzkumu připisovali 80 % šikany na vrub nedostatečné komunikaci. Neformální přístup je proto v této problematice velmi úspěšný. Většina údajných trapičů totiž netýrá své oběti úmyslně. Podle odborníků ničí úmyslně pohodu ostatních jen malé procento delikventů. Většina takových lidí si neuvědomuje, jak moc jejich chování někomu ubližuje. Snažte se věci řešit v co nejrannějším stádiu, aby se nevhodné chování nestačilo zažít.

Kolik stojí firmu šikana?

Přímé náklady zahrnují veškeré finance, které firma vynaložila do lidí, kteří na základě své negativní zkušenosti firmu opustí. Průzkum uvádí, že 25 % lidí, kteří zažili šikanu a 20 % těch, kteří tomu přihlíželi, firmu opustí. Nezapomeňte započíst průměrné náklady na získání nového zaměstnance včetně patřičných proškolení a času k zapracování. Zanedbatelnými položkami nejsou ani čas managementu, HR a právní náklady. Šikana má obrovský vliv na angažovanost, morálku a produktivitu zaměstnanců. Špatná pověst vám navíc stíží další nábory. Situace nemusí ujít ani zákazníkům a v neziskovém sektoru může být ohroženo financování.

Jak se vypořádat se šikanou? 

- Definujte problém. Šikana má mnoho forem, konzultujte proto s pracovníky a odbory a šikanu definujte. Vytvořte si pravidla v tom, co je a co není v „normě“.

- Proškolte management. Měl by zvládat řešit šikanu neformálně před tím, než se nafoukne do velkého problému.

- Zrevidujte firemní systémy. Sledujte stížnosti, nemocnost, fluktuaci. Můžete zkusit zavést výstupní pohovory.

- Podpora. Nabízejte pomoc obětem i těm, kteří jsou z šikany obviněni.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management