Slovensko čeká zkrácení výpovědní doby

Slovenští zaměstnavatelé se shodli s odbory na potřebě zkrátit výpovědní lhůtu. Je to jeden z prvních případů, kdy v rámci bouřlivých diskusí o nové podobě zákoníku práce nestojí proti sobě. Ministerstvo práce tuto shodu přivítalo a souhlasí s ní. Nyní bude ještě třeba dopracovat detaily. Informoval o tom server hnonline.sk.

Nový zákoník práce by měl zavést odstupňovanou výpovědní lhůtu. Pokud zaměstnanec bude ve firmě méně než rok, lhůta by mohla klesnout ze dvou měsíců až na dva týdny. Zaměstnavatelé navrhují dokonce úplné zrušení výpovědní lhůty u zaměstnanců, kteří jsou ve firmě krátce. Podle délky zaměstnání pak dojde k odstupňování délky výpovědní lhůty ve čtyřech až pěti pásmech. Zaměstnanci, kteří ve firmě působí dlouhodobě, by o delší výpovědní lhůtu přijít neměli.

V současné době může zaměstnavatel na Slovensku okamžitě ukončit pracovní poměr jen ve zkušební době, tedy v prvních třech měsících po nástupu zaměstnance. Po uplynutí zkušební doby platí dvouměsíční výpovědní lhůta, která se u pracovníků působících ve firmě déle než pět let prodlužuje na tři měsíce.

V jednáních o novém zákoníku práce zůstává ještě několik sporných bodů. Je to například prodloužení zkušební doby, přidání přesčasů nebo naopak zkrácení pracovního týdne.

-kk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline