Slovensko zvažuje zavedení regionální minimální mzdy

Slovenská vláda chce zavést regionální minimální mzdu, jejíž výše by závisela na tom, v které části Slovenska budou zaměstnanci pracovat. Návrh na zvýšení regionální mzdové flexibility je součástí programu reforem, který předložilo ministerstvo financí. Vláda si od něj slibuje větší pružnost zaměstnavatelů a podporu tvorby nových pracovních míst v regionech s vysokou nezaměstnaností.

Zaměstnavatelé souhlasí, i když by minimální mzdu nejraději zcela zrušili

Zaměstnavatelé tento návrh podporují. Zástupci Republikové unie zaměstnavatelů například v deníku SME potvrdili, že minimální mzda způsobuje v některých regionech problémy a zavedení regionální minimální mzdy považují za lepší řešení než současnou valorizaci. Někteří by dokonce minimální mzdu úplně zrušili, postrádají však politickou vůli k prosazení tohoto řešení.

Odborová sdružení se obávají propastí mezi regiony

Proti jsou naopak odbory. Předseda odborového svazu Kovo Emil Machyna například upozorňuje na to, že v bohatších regionech by v důsledku zavedení regionální minimální mzdy byla tato mzda brzy výrazně vyšší než jinde. Všichni by se pak dle jeho názoru stěhovali do Bratislavy, což není žádoucí.

-kk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk