Slovenští odboráři navrhují zkrátit pracovní týden a přesčasy

Slovenská Konfederace odborových svazů usiluje o vyhlášení referenda, aby mohla prosadit zachování dosavadní ochrany zaměstnanců, 35hodinový pracovní týden a omezení přesčasové práce ze současných 150 na 80 hodin ročně. Spustila petiční akci, jejímž cílem je získat 350 tisíc podpisů potřebných pro vypsání plebiscitu. Reaguje tak na plánované změny v zákoníku práce, které mají omezit některé zaměstnanecké výhody.

Pokud by se iniciativu podařilo prosadit, zkomplikovalo by to jednak plány firem a jednak pravostředové vlády, která slíbila pružnější pravidla zaměstnávání (zrušení souběhu odstupného a výpovědní lhůty nebo prodloužení zkušební doby). Informoval o tom server hnonline.sk.

Aby bylo referendum platné, musela by se jej zúčastnit nadpoloviční většina voličů. Právě na nedostatku účastníků však na Slovensku ztroskotala všechna referenda s výjimkou hlasování o vstupu do EU. Proti úsporným opatřením a změnám v zákoníku práce svolaly odbory již několik větších protestů a další plánují v následujících týdnech.

-kk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline