Soud s firmou promyslete

Často je jednání zaměstnatele v rozporu s našimi představami či dokonce zákonem. Jednou z možností, jak se na sobě spáchanému nepráví bránit, je soudní cesta. Je nutno si však předem uvědomit, jaké následky by prohrané řízení mělo a zda vůbec existuje nějaká šance na výhru.

Pokud totiž prohrajete, budete muset zaplatit náklady řízení, a to i náklady všech výdajů vítězné strany, což jde do desítek tisíců. O své pravdě můžete být sice přesvědčeni, ale u soudu vyhraje ten, kdo předloží lepšími důkazy.

Důležité je vyvarovat se unáhlených kroků. Nejprve uvažujte o rozumném kompromisu, o mimosoudním vyrovnání. Měli byste též upozornit zaměstnavatele, že porušil vaše práva ještě před tím, než začnete uvažovat o žalobě.

Zamyslet byste se měli i nad volbou advokáta, pokud vás do sporu nutí, i když váháte, může vás vidět jen jako zákazníka. Nechte si proto udělat podrobný rozbor případného sporu a odůvodnění, proč si myslí, že u soudu uspěje.

Popřemýšlejte také nad tím, o jakou částku se chcete soudit a zda se vám to vyplatí. I když prohrajete, může vám soud v některých případech placení nákladů druhé straně odpustit. Spoléhat na to však nelze.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES