Spokojený den v práci, krok ke zdravějšímu životu

Někteří lidé berou svou práci jako nutné zlo. Když ale budete vykonávat tu správnou práci a budete v ní spokojení, zlepší to vaše zdraví. Ukázala to alespoň studie britského náborového serveru Jobsite, podle níž mají lidé po spokojeném dni v práci dvakrát větší tendenci vyhýbat se rychlému občerstvení, cvičit nebo mít sex se svým partnerem.

Spokojené dny v práci se navíc odrážejí také na rodinném soužití a péči o děti. 68 procent rodičů tráví po spokojeném dni v práci hodnotný čas se svými dětmi. Pomáhají s koupáním, domácími úkoly a čtou pohádky. Po špatném dni v práci dělá totéž jen 36 procent oslovených.

Výzkumníci se dotazovali lidí na dvaceti vlakových zastávkách, odkud dojíždějí do zaměstnání po celé Británii. Sbírali také vzorky slin, aby mohli porovnat stres a imunitu zaměstnanců po pracovním dni. Po výzkumu následovalo spuštění kampaně Jobsite Happy Days, která vyzývá zaměstnance, aby si změřili svou spokojenost v práci a její dopad na soukromý život. Za tímto účelem byl sestaven speciální test.

Test pomáhal sestavit přední psycholog David Moxon. Ukázalo se, že spokojenost v práci podporuje imunitní systém, snižuje úroveň stresu a zlepšuje celkovou spokojenost člověka. Špatný den naopak vede třetinu zaměstnanců k alkoholu a 13 procent ke kouření.

Přibližně polovina britských zaměstnanců má špatný den v práci nejméně jednou týdně a přiznává, že to negativně ovlivňuje jejich zdraví a soukromý život. 35 procent si vybíjí svou náladu na partnerovi. Neuspokojivá práce vede nejčastěji ke stresu, nedostatku spánku, bolestem hlavy, vyčerpání a depresi. 38 procent zaměstnanců se cítí natolik unaveně, že po špatném dni v práci nechtějí dělat nic.

Ředitel Jobsite Keith Potts vysvětluje, že se snaží přivést zaměstnance k úvaze, zda jsou v práci spokojení, protože to ovlivňuje celý jejich život. Jestliže je pro ně spokojený pracovní den pouze výjimkou, měli by s tím něco udělat.

-kk-
Zdroj: Online Recruitment Magazine - britský portál věnovaný náboru zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Online Recruitment Magazine