"Stres je všude" a další mýty o stresu

Ilustrační snímek

V souvislosti se stresem jste toho již jistě četli, slyšeli a sami zažili mnohé. Přesto se však neustále opakují tatáž chybná tvrzení, která nás zbytečně stresují ještě více. Jaká to jsou?

Stres je pro všechny stejný

Každý člověk reaguje na stresující situace různě. Někdo se stáhne, někdo má strach, někdo vybuchne... Důležité je, abyste věděli, jak reagujete vy a mohli podle toho řídit své chování.

Stres je špatná věc

Rozhodně ne vždy. Pomáhá nám přežít v nebezpečných situacích a motivuje nás k tomu, abychom dokončovali svou práci. Špatný začíná být ve chvíli, kdy je ho příliš.

Stres je nevyhnutelný

Většina lidí si říká, že stres je v dnešní době všude a nelze dělat nic jiného, než se s tím naučit žít. To ale není pravda. Každý si může najít svou strategii, jak být během dne alespoň chvíli bez stresu. Možností je celá řada - od time managementu po rozdělování složitých úkolů do menších částí.

Nejznámější rady pro snižování stresu jsou ty nejlepší

Nejlepší ve skutečnosti je hledat vlastní cesty snižování stresu, které budou odpovídat vaší osobnosti a životními stylu. Když budeme všichni cvičit jógu, stres ze světa nezmizí.

Nemám žádné příznaky, a tak se mě stres netýká

Ve skutečnosti může trvat dlouhé roky, než si chronický stres vybere na všem těle svou daň. Prevencí je budování zdravých návyků pro řízení stresu předem.

Menší příznaky není třeba řešit

Únava či bolest hlavy jsou důležité varovné signály. Opět vám říkají, že je třeba najít si vlastní systém řízení stresu.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today