Stres nemusí být jen špatný

Správná míra stresu je člověku prospěšná a určitá dávka „dobrého stresu" je dokonce zásadní pro to, abychom mohli efektivně fungovat. Když máme příliš málo stresu, začínáme se nudit a ztrácíme angažovanost, což pro zaměstnavatele není dobrá zpráva. Dobré lidské zdroje by proto měly usilovat o zavádění vhodné úrovně stresu na pracovištích a posilovat zaměstnance tak, aby jí dokázali čelit.

- Posilte odpovědnost zaměstnanců. Odolnost vůči stresu stoupá, máme-li kontrolu nad svým pracovním prostředím. Odrazujte proto od mikromanagementu a podporujte jednotlivce, aby přebírali kontrolu nad svým prostředím, ať už půjde o určování termínů nebo pružný výkon práce.

- Zvyšujte energii. Firemní podpora sportovních aktivit, dobré výživy a zdravotních prohlídek pomůže zaměstnancům věnovat pozornost zdravotním rizikům a zvyšovat hladinu energie. Zejména špatné stravování a nedostatek spánku má na energii negativní dopad.

- Podporujte komunitu. Zaměstnanci budou cítit větší podporu, budou-li moci diskutovat o složitých záležitostech se svými kolegy. Příležitosti pro společenské setkávání podpoří angažovanost a sníží riziko negativního vlivu stresu na zaměstnance.

- Zapojte liniový management. Angažování liniového managementu a získání jeho plné podpory je velmi důležité. Zůstane-li liniový management mimo, kampaně HR nebudou efektivní.

- Identifikujte varovné signály. Zaměstnanci budou vydávat určité varovné signály spojené s přílišným stresem, jako je například přibývání na váze, náchylnost k nachlazení nebo zvyšování počtu chyb. Zavedete-li mechanismy pro odhalení těchto projevů, můžete jim pomoci s rychlejší obnovou energie.

- Poskytujte efektivní podporu. Mnoho firem má asistenční programy pro zaměstnance. Je však třeba přesvědčit se, že skutečně fungují jako součást celkové strategie podpory zdraví.

- Vytvářejte pozitivní prostředí. Pokud zaměstnanec vidí nadcházející výzvy jako překážky, které může překonat, hladina jeho stresu bude nižší. Vytvářejte proto pracovní prostředí s otevřenou komunikací o tom, kam firma směřuje a podporou spolupráce, která zaměstnancům pomůže plnit jednotlivé výzvy.

- Buďte důslednější než dříve. Současná ekonomická situace vyžaduje ještě důslednější řízení stresu a posilování zaměstnanců. Stresu se nelze zcela zbavit, jelikož často není pod naší kontrolou. Vytvoření podporujícího pracovního prostředí by mělo vést k tomu, aby stres byl vnímán jako pozitivní přispěvatel k rozvoji firmy.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine