Stres (nikoli stáří) zvyšuje riziko srdečního onemocnění

Vždy se předpokládalo, že čím starší člověk je, tím více mu hrozí srdeční onemocnění. Nová studie britské University College London však potvrdila, že klíčovým faktorem pro vznik srdečního onemocnění je objem stresu v zaměstnání. Zaměstnanci s velkým pracovním vytížením a malou kontrolou nad rozhodováním o svém pracovním životě jsou podle ní o 68 procent více náchylní k srdečním onemocněním než jejich kolegové s méně stresujícím zaměstnáním.

Tým výzkumníků monitoroval více než 10 000 státních zaměstnanců po dobu 12 let a dospěl k závěru, že stresující zaměstnání má přímý vliv na lidské tělo. Intenzivní práce navíc podporuje kouření, špatné stravovací návyky a nedostatek fyzické aktivity, což jsou faktory výrazně přispívající ke vzniku srdečních chorob.

Studie sledovala, jak se zaměstnanci v práci cítí, monitorovala změny v jejich srdeční činnosti, krevní tlak a obsah stresového hormonu kortizolu v krvi. Zaznamenávala také stravovací návyky zaměstnanců, cvičení, kouření a pití. Zjišťovala, u kolika zaměstnanců se objevila srdeční choroba nebo infarkt a kolik z nich v důsledku toho zemřelo.

Dvanáct let výzkumu prokázalo, že chronický stres a s ním spojené srdeční choroby postihují zejména lidi mladší 50 let. U lidí v důchodovém věku, kteří nejsou tolik vystaveni stresu, bylo toto riziko výrazně nižší.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues