Stres - případová studie

Článek popisuje případ úspěšné marketingové ředitelky, která vyhledala služby psychologa poté, co jí bylo kardiologem oznámeno, že jeví příznaky srdečního infarktu. Chtěla se zbavit stresu. Tato šestatřicetiletá žena pracovala v lokální firmě zabývající se špičkovými technologiemi, uvažovalo se o jejím povýšení na viceprezidentku. Ráda řídila své sportovní auto, hodně cestovala a byla sociálně aktivní. Během minulých měsíců však zaznamenala dušnost, bušení srdce, závratě a další problémy.

Dvakrát byla ošetřena v nemocnici s podezřením na infarkt. Nakonec se obrátila na specialistu – kardiologa, který určil jako prvotní příčinu stres a doporučil ji psychologovi. Při první návštěvě absolvovala některé testy, které měly objasnit, jestli fyzické symptomy nejsou zapříčiněny stresem. Při druhé jí pak bylo objasněno, jaké jsou zdroje a původ jejích zdravotních problémů Ukázalo se, že je enormně citlivá právě na stresující situace – ty měly v tomto případě základ jak v rodině, tak v práci a profesionálním životě.

Svůj podíl měly také špatná kvalita spánku a stravovací návyky, nedostatek pohybu, přebytek kofeinu a alkoholu a finančně nevyrovnaný život. Testy ukázaly, do jaké míry je citlivá na stres, jaké jsou jeho příčiny a jak se právě u ní projevuje. To jí umožnilo zbavit se zmatku a převést své obavy na jednodušší a snáze ovladatelné problémy.

Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association