Stres si vybírá daň

Život vedoucích pracovníků je velice hektický a stresující. Denně tráví dlouhé hodiny plněním obsáhlé agendy, která sestává z často nepřetržitých schůzek. Hodně cestují. Přestávek mají minimálně. Takové vytížení vede nezdravé životosprávě a špatné fyzické kondici. Vedoucí pracovníci si často stěžují, že po nástupu do vyšších manažerských funkcí přestali pravidelně cvičit, přibrali na váze a stoupla jim hladina cholesterolu v krvi i krevní tlak. Stále však existuje možnost negativním vlivům stresu čelit.

Stres je jedním z nejčastějších důvodů, proč vedoucí pracovníci zanedbávají své zdraví. Určitá míra stresu je zdravá a žádoucí. Jestliže chcete ve stresujících časech zůstat zdraví, máte dvě možnosti. Negativních vlivů stresu se nejlépe zbavíte jednak s pomocí silné sociální sítě ve svém okolí, jednak prostřednictvím cvičení a udržování celkově dobré fyzické kondice. Pravidelně cvičte a zdravě se stravujte.

Snaze o pravidelné cvičení a udržení aktivního stavu stojí často v cestě pracovní rutiny. Dejte si pozor na následující příčiny:

- Časová tíseň. Manažeři tráví v práci běžně 60 hodin týdně, někdy i 80 hodin.

- Malá aktivita. Manažeři většinou prosedí den u svého stolu, na schůzích nebo v dopravních prostředcích. I mobilní telefony a elektronická pošta připravují manažery o fyzickou aktivitu.

- Střet priorit. Práce bývá první prioritou manažerů. Rodinné a další povinnosti pak zabírají čas, kdy by manažer mohl cvičit.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership