Studie: Workoholismus nemusí škodit zdraví

Pokud máte rádi svou práci, workoholismus vám neublíží, naopak vám přinese fyzické i psychické výhody oproti běžným pracovníkům a flákačům. Ukázal to alespoň výzkum akademiků působících v oblasti organizační psychologie na nizozemské Utrecht University, o kterém informoval americký deník Los Angeles Times. Výzkum s názvem Workaholic and work engaged employees: Dead ringers or worlds apart? vyšel v časopisu Journal of Occupational Health Psychology v říjnu 2011.

Tým profesora Wilmara Schaufeliho zapojil do své studie 1246 pracujících Nizozemců ve věku kolem 40 let. Měření jejich angažovanosti ukázalo, že na pracovištích existují čtyři typy pracovníků: 1) flákači (neangažovaní a neworkoholičtí zaměstnanci), 2) angažovaní zaměstnanci, 3) klasičtí workoholici a 4) angažovaní workoholici.

Vedoucí výzkumu Wilmar Schaufeli vysvětluje, že „klasičtí workoholici“, kteří cítí neustálou potřebu pracovat z jiných důvodů, než je nadšení pro jejich práci, bojují v důsledku vyčerpání s častějšími zdravotními problémy a více konflikty na pracovištích i v soukromém životě. „Angažovaní workoholici“ naopak zvládají nadprůměrný objem práce díky tomu, že svou práci mají rádi. To je motivuje a chrání před stresem a vyhořením. Zatímco klasičtí workoholici jsou do své práce „tlačeni“, angažovaní workoholici jsou „vtahováni“.

Test, zda jste i vy angažovaní workoholici, si můžete udělat pomocí dotazníku sestaveného výzkumným týmem profesora Schaufeliho na stránkách Los Angeles Times zde.

-kk-

Zdroj: Los Angeles Times - americký zpravodajský server
Zobrazit přehled článků ze zdroje Los Angeles Times