Suché oči. Daň za práci u počítače

Soustředěný pohled na monitor počítače razantně snižuje frekvenci mrkání. Zatímco ve stavu uvolnění člověk mrkne 22,4krát za minutu, při práci s počítačem se tak stane pouze 7,6krát.

Oči tak v důsledku upřeného pohledu na monitor „vysychají“, začínají červenat a pálit. Negativní dopady upřeného pohledu na monitor ještě dále zhoršuje prach, který elektrostaticky nabitý monitor přitahuje, a také nedostatečně větraný, popřípadě klimatizovaný vzduch v kanceláři.

Suché oči mohou být také důsledkem nedostatku vitaminu A, objevují se jako vedlejší účinek užívání některých léků nebo jsou průvodním symptomem závažnějšího onemocnění – například zánětu spojivek, cukrovky, hepatitidy či některých revmatických onemocnění.

Pokud jsou však suché oči důsledkem příliš velkého množství hodin strávených před televizní obrazovkou či monitorem počítače, není nic jednoduššího, než se snažit tyto negativní vlivy co nejvíce omezit. Při práci s počítače nezapomenout mrkat a čas od času dát očím krátkou přestávku. Je také dobré dbát na dostatečnou vlhkost vzduchu, dostatečné větrání a dodržování pitného režimu.

Nedostatečnou produkci slz může stimulovat i užívání určitých živin - především vitamin A, ochraně očí pomáhají i vitaminy C a E, které chrání čočku a sítnici před oxidativním poškozením, vitamin B6, hořčík a lactoferin, který je důležitou složkou slz.

Lidem trpícím syndromem suchých očí tak lze doporučit konzumaci stravy s dostatečným množstvím betakarotenu, jako jsou např. rajčata, mrkev či brokolice, popřípadě užívat betakaroten v kapsličkách společně se zinkem.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz