Talíře, medúzy a pivo s úsměvem

Jste se stresu? Nejste sami. Zejména v poslední roce stres výrazně posílil spolu s tím, jak na jedné straně rostla nezaměstnanost a na druhé straně objem práce na jednoho zaměstnance. Článek zmapoval jedinečné způsoby boje proti pracovnímu stresu, které se praktikují v různých částech světa. Inspiruje, jak je využít i doma.

Například v Japonsku jsou různé způsoby boje se stresem velkým a úspěšným byznysem. Stresovaní lidé v Tokiu tak mohou navštívit tzv. Venting Place (ventilovací místo) a hodit si talířem, hrnečkem nebo miskou proti betonové zdi. Všichni z vlastní zkušenosti víme, jaké odreagování nám to může přinést. Doma asi nic rozbíjet nebudete, stejného odreagování se však můžete dočkat například na hodině kickboxu.

Další možností, která se nabízí Japoncům, je odpočinek v mořském akváriu, respektive místnosti příjemně osvětlené biofluorescentními medúzami. Sami si tak velké akvárium pravděpodobně nepostavíte, stačí však pořídit si do kanceláře běžné akvárium. Pohled na plovoucí ryby uklidňuje, proto je také ve svých ordinacích má tolik lékařů.

V Indii pro změnu sázejí na smích. Tisíce škol jógy zavádějí tzv. smích jógu, kdy se lidé ráno sejdou ke cvičení v parcích, aby pomocí pohybu a smíchu vyloučili endorfiny a šli do práce s dobrým pocitem a připravení k maximálnímu výkonu. Podobné školy vznikají po celém světě. Nemáte-li žádnou ve svém okolí, začněte tím, že si více smíchu zařídíte sami. Zajděte například na oběd se zábavnými kolegy.

V České republice, Rakousku nebo Německu můžeme relaxovat v pivních lázních. I když pivo a práce většinou nejdou dohromady, doma si pivní lázeň udělat můžete. Není třeba ani naplňovat vanu vyléváním lahví. Na trhu je množství koupelových prostředků s výtažky z chmelu, které pomáhají uvolnit od každodenního stresu.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com