To chce klid a nohy v teple

Přichází zima. Dny se krátí, vzduch je chladnější a člověku je přirozené pomalejší životní tempo. Zároveň se však rychle blíží i vánoční svátky, což pro mnohé z nás znamená kromě běžné rutiny i oslavy, nákupy, návštěvy, cestování a zvýšenou hladinu stresu. Stojíme před nejvíce stresující částí roku, i když by to měla být ta nejradostnější a nejodpočinkovější.

Stres se nedílnou součástí našich životů a všichni víme, že ve větší míře může mít velice vážné důsledky. Neznamená to však, že bychom se o Vánocích měli všichni pod náporem stresu zbláznit. Nejdůležitější je vždy si nejprve uvědomit, co nám stres způsobuje. Pak je třeba přijít s konkrétním řešením pro nápravu a začít stres zmírňovat.

Jednou z jednoduchých cest ke snižování stresu je správné dýchání. Na tuto možnost řada lidí zapomíná. Pokud jste se stresu, dopřejte si chvíli klidu. Posaďte se a zhluboka dýchejte. Další vhodnou technikou je meditace. Neznamená to však, že byste museli vyhledávat spirituální rady východních duchovních otců. Můžete meditovat například v autě. Opět je třeba zaměřit se na klid a dýchání. Pusťte si svou oblíbenou hudbu, nikoli rádio, které vás bude ještě více stresovat.

O Vánocích vám však nehrozí jen nebezpečí v podobě stresu, ale také různých nachlazení a dalších onemocnění, která jdou se stresem ruku v ruce. Organismus oslabený stresem snadněji podléhá. Velice důležité je proto dostatečně relaxovat a využít k tomu například bylin a aromaterapie. Od stresu nejlépe pomáhá levandule, heřmánek a růžový olej. Pokuste se také dopřát si masáže nebo akupunkturu.

-kk-

Zdroj: Employers Group - Portál pro řízení lidských zdrojů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employers Group