Tréma neznamená konec světa

Chvění v žaludku, červenání, pocení rukou i celého těla, bušení srdce, roztřesený hlas. To všechno jsou projevy napětí, které nás postihuje před závažným vystoupením, zkouškou nebo jinou důležitou životní událostí. Tréma je přirozená, řadě lidí však způsobuje problémy. Někteří lidé jsou trémě vděční, že je dokáže nastartovat k lepším výkonům. Jiní se jí trápí celý život a nedokáží kvůli ní plně uplatnit své schopnosti. Je proto třeba učit se jí zvládat.

Rozdíly mezi lidmi ve zpracování trémy souvisí s více faktory. Jedná se například o dědičnost, ale i strach z odmítnutí či výsměchu a touhu nevybočovat mezi ostatními. Někteří poradci radí proti trémě nasadit až křečovitou grimasu a podobně cvičit s rukama. Postupně uvolnění svalů trému zmírňuje. Pokud jde o léčiva, v současné době je k dispozici řada bylinných preparátů i léků, jejichž užívání je však třeba konzultovat s psychiatrem.

Velcí trémisté by se měli obrátit na odborníka. S pomocí psychologa lze dosáhnout zlepšení poměrně rychle. Pokud budete s trémou raději bojovat sami, měli byste se držet toho, že jde o přirozenou součást života a uvědomit si, že vám má pomáhat k lepším výkonům. Důležitá je dobrá příprava na danou stresovou situaci. Někomu pomáhá nosit talismany, jiným autogenní trénink (programují své podvědomí opakováním „jsem uvolněný, vyrovnaný, klidný…“).

Pamatujte také, že tréma není jen psychická záležitost. Psychika ji sice spouští, ale reaguje na ni i tělo. Proto je třeba bojovat na obou těchto frontách – nejprve se zbavit počátečního strachu, zjistit, proč máme trému a poté se naučit, jak se jí zbavit.

- Berte trému jako normální součást života. Taktéž přijměte i její tělesné projevy jako přirozené.

- Pokud se budete vyhýbat nepříjemným situacím, svou trému pouze znásobíte. Vaše sebevědomí bude stále menší.

- Určete si, které situace potřebujete zvládnout a postavte se jim.

- Změňte úhel pohledu. Uvědomte si, že lidé na vás vidí mnohem méně, ne co ve skutečnosti prožíváte.

- Trénujte pozitivní myšlení, Tréma je totiž důsledkem negativního uvažování typu „co když je to nebude zajímat“.

- Opakujte si, že to tak nemusí být. Proti negativním myšlenkám si stavte pozitivní.

- Prevencí trémy je co nejlépe se připravit na situaci, do které jdeme.

- V okamžiku propuknutí trémy může pomoci uklidňování dýcháním či pohybem. Někdy se stačí napít vody.

-kk-

Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk