Tři cesty proti vyhoření

Tzv. burnout neboli vyhoření je dlouhodobou odpovědí lidského organismu na chronické emociální a interpersonální stresory v zaměstnání. Projevuje se pocity bezmoci, beznaděje, únavy, vyčerpání a frustrace. Lidé se mohou ztratit ve své práci, přičemž zapomínají na zdraví, vztahy s ostatními i své zájmy. To vše si vybírá daň v podobě snížené spokojenosti v zaměstnání, pracovní výkonnosti a také zdraví a pohody. Jak tomu zabránit?

- Naučte se řídit svou práci. Důležité je umět stanovit si hranice a říci „ne“ na případné nereálné požadavky. Měli byste také umět pracovat se zdroji, abyste jich měli dostatek a věděli, jak je efektivně využít. Vyvarujte se perfekcionismu. Soustřeďte se pouze na úkoly, které jsou důležité. Odkládat můžete úkoly s nižší prioritou.

- Naučte se obnovovat síly. Tvrdá práce je předpokladem úspěchu. Znamená to však také umět obnovovat síly, abyste mohli tvrdě pracovat. Každodenní obnova sil si žádá přestávky během pracovního dne, cvičení, dostatek spánu a zdravé stravování. Z dlouhodobého hlediska je třeba pravidelně odpočívat, vybírat si dovolenou, cestovat, bavit se. Prospěšné je také najít si čas na aktivity, které vám pomohou najít klid a uvolnění, ať už půjde o modlitby, meditaci, jógu, procházky v lese, běhání nebo poslouchání hudby.

- Naučte se dělat „správnou práci“. Znamená to naplňovat život smysluplnou činností. Řada lidí propadá frustraci z toho, že dělá něco, co pro ni nemá hlubší smysl nebo postrádá spojení s ostatními.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review