Učitelův telefon a další ráje pro bakterie na pracovišti

Americká společnost Clorox, která se zabývá výrobou čistících prostředků, provedla výzkum, v němž se zaměřila na výskyt bakterií na pracovištích. Nejvíce ohroženou profesí se ukázali být učitelé. „Když jsou vašimi kolegy na pracovišti děti, není se čemu divit,“ uvedl vedoucí výzkumu Dr. Gerba.

Bylo zjištěno, že telefony, pracovní stoly a klávesnice pravidelně používané učiteli, účetními a bankéři obsahují dvakrát až dvacetkrát tolik bakterií na čtvereční palec než totéž vybavení u ostatních profesí. Největší výskyt bakterií je tradičně na telefonech, následují stoly, klávesnice a počítačové myši. Jelikož však stejný výzkum probíhá již od roku 2002, můžeme říci, že počet bakterií na pracovištích je dnes asi pětkrát menší.

Vzorky pro tento výzkum byly sbírány na podzim 2005 v soukromých kancelářích a kójích kancelářských budov ve městě Tucson v Arizoně a ve Washingtonu DC. V laboratořích University of Arizona pak proběhla analýza 616 vzorků pracovních povrchů.

Spolu s tím, jak zaměstnanci tráví v kanceláři delší dobu, stoupá i počet těch, kteří u svého pracovního stolu svačí nebo obědvají. Údaje Amerického sdružení pro dietu hovoří o tom, že nejméně jednou denně jí u svého pracovního stolu 57 procent zaměstnanců. „Pracovní stoly jsou skutečnou živnou půdou bakterií,“ vysvětluje Dr. Gerba.

V jiném svém výzkumu se Dr. Gerba zaměřil na výskyt virů na pracovištích. Zjistil, že infikované osoby roznášejí viry po všech površích, kterých se dotýkají a tyto viry mohou přežívat až tři dny. Doporučuje proto často si mýt ruce a denně používat na pracovišti dezinfekční utěrky, které dokáží pracovní stoly a další vybavení zbavit bakterií způsobujících například nachlazení nebo chřipku.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com