Únava ohrožuje bezpečnost na pracovišti

Zaměstnavatelé by měli být školeni v tom, jak se vypořádat s přepracováním a únavou svých zaměstnanců. „První věc, které je zapotřebí, je školení zaměřené na uvědomění si problému. Existuje řada způsobů, jak s touto problematikou bojovat. Co chybí, je postup pro zaměstnavatele, aby si z těchto možností dokázali vybrat tu nejvhodnější, “ tvrdí Andrew Smith, profesor psychologie a ředitel Centre for Occupational Health Psychology na univerzitě v Cardiffu.

Smith je toho názoru, že únava v práci je běžným problémem. Současná legislativa, která reguluje pracovní dobu, ale neošetřuje tento problém dostatečně - je málo konkrétní.

Profesor se odkazuje na probíhající průzkum u mořeplavců, který se zabývá tím, jak určité faktory ovlivňují riziko únavy . U mořeplavců je pravděpodobnost výskytu únavy 2,5 x vyšší, když jsou nevyspalí, nebo pracují více než 12 hodin denně a 2,75 x pokud jsou vystaveni stresu.

Kompletní průzkum bude zveřejněn v říjnu letošního roku a jeho výsledky budou aplikovatelné na širší spektrum pozic.

„Přestože budeme těžko někoho nutit, aby si zajistil kvalitní spánek, na pozicích, kde je bezpečnost kritická, měli bychom monitorovat únavu stejně, jako si hlídáme, zda nejsou lidé pod vlivem alkoholu. Rozdíl je v tom, že přítomnost alkoholu se dá snadno měřit, míra únavy nikoliv,“ uvedl Smith.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management