USA: Zákon o rovných platech nebude

Podle amerického thinktanku Center for American Progress Action Fund si dnes ženy v USA vydělají průměrně 77 centů z každého dolaru, který si vydělají muži. Po čtyřiceti letech práce na plný úvazek to znamená průměrnou ztrátu ve výši 434 tisíc dolarů. Vysokoškolsky vzdělané ženy přijdou dokonce o více než 700 tisíc dolarů.

Chyběly dva hlasy

17. listopadu 2010 se tato nerovná situace mohla změnit. Senát ten den hlasoval o návrhu zákona s názvem Paycheck Fairness Act, který počítá se zavedením povinnosti zaměstnavatelů vysvětlit, proč za stejnou práci platí ženám méně než mužům, a obecně více zprůhlednit informace o odměňování v organizacích. Sněmovna reprezentantů schválila tento návrh již před dvěma lety, Senátem však nyní neprošel o dva hlasy. Aby se mohl stát zákonem, potřeboval 60 hlasů a získal jen 58 – všechny od demokratických senátorů.

Je takový zákon potřeba?

Zajímavé je, že poslední data Úřadu pro sčítání lidu USA naznačují, že zákon upravující spravedlivé platové hodnocení obou pohlaví pravděpodobně není zapotřebí. Uvádějí totiž, že ženy, které nedávno absolvovaly univerzitu, vydělávají více než jejich mužští kolegové. Organizace bojující za rovnoprávnost však takovou interpretaci odmítají.

Například ředitelka American Association of University Women Catherine Hillová argumentuje tím, že Úřad schválně vybral skupinu žen, které jsou vzdělané, mladé, svobodné, bezdětné a žijí ve městech. Připouští, že je třeba dále pracovat na podpoře placené mateřské dovolené, pobídkách pro zaměstnavatele nabízející pružné pracovní podmínky nebo vzdělávání v oblasti genderové diskriminace. Paycheck Fairness Act však podle ní mohl být slibným začátkem.

„Minimálně 2 miliony žen se v důsledku recese staly hlavními či jedinými živitelkami svých rodin. Jejich manželé a děti tak nyní závisejí na jejich platech a muži, kteří řídí Republikánskou stranu, se k nim otočili zády,“ cituje Hillovou server Diversity-executive.com.

-kk-

Zdroj: Diversity Executive - portál amerického magazínu věnovaný řízení diverzity
Zobrazit přehled článků ze zdroje Diversity Executive